Hotmotorshop.fi

Hotmotorshop.fi

lauantai 14. toukokuuta 2016

MITÄ KISADIEETILLÄ TAPAHTUU?

Pitkän harkinnan jälkeen oon ajatellut kirjoittaa aiheesta, mitä melko moni miettii, kyseenalaistaa ja kirjoittaa. Se aihe on kisadieetti kohti fitnesskilpailuja. Haluan muistuttaa, että nämä asiat ovat vain mun näkökulmasta, mun kokemuksia, eivät siis totuuksia - paitsi omasta kokemuksesta. On siis todennäköistä, että joku siellä ruudun toisella puolen on eri mieltä. Kisadieetillä tarkoitetaan fitnesskisoihin valmistavaa dieettiä, jossa pyritään liikunnan ja ruokavalion avulla polttamaan kehosta rasvaa ja säilyttämään lihaksia puhtain keinoin (sanoisin myös, että rehellisin keinoin) eli dopingaineita ei käytetä eivätkä ne ole sallittuja. Kisadieetti kestää kokonaisuudessaan noin puoli vuotta, josta keholle rankinta aikaa on noin 2 kk verran. Varsinkin naisille tämä on kovaa, koska alhainen rasvaprosentti ei ole pitkään kestäneenä ole terveellistä. Tämä, kuten muutkin kilpaurheilulajit eivät sovi kaikille. Mun kehoa ei ole luotu esimerkiksi lentopalloon tai mulla ei ole hyviä ominaisuuksia tai lahjakkuuta tarkkuuslajeihin. Jokaisessa kilpaurheilulajissa mennään äärimmäisyyksiin ja kohti ihmisen rajoja, mutta eri lajeisa eri tavalla. 


Omalla kohdallani kisadieetti alkoi siten, että vähennettiin hiilihydraatin määrää. Kaikki muut siis pysyivät ennallaan. Dieetin edetessä hiilihydraatteja on vähennetty vähän kerrallaan ja proteiinin saantia lisätty. Tällä hetkellä on päättymässä kuudes viikko. Keho on ottanut muutokset vastaan hyvin. Ketoosista mulla ei ole kokemusta, joten siitä en pysty luomaan mielipidettä. Rasvoja syön edelleen ja tulen niitä syömään jatkossakin, koska ne ovat elimistön ja hermoston toiminnan kannalta tärkeitä. Itselläni lähtökohdat dieetille ovat olleet hyvät mm. ruoan osalta, sillä oon voinut syödä paljon ja monipuolisesti ilman, että keho kerää ylimääräistä tolkuttomasti. Tämä osoittaa sen, että aineenvaihdunta ja ylipäätään keho on toiminut normaalisti. On ollut, mistä lähteä vähentämään eikä nälkä ole yllättänyt. Treenimäärät lisääntyvät kisadieetillä noin kymmenen kertaan viikossa sisältäen salitreenejä, HIIT- ja aerobisia treenejä. Jos näin ollen pohja ei ole kunnossa, tämä voi tuottaa haasteita niin keholle kuin mielelle.


Tähän saakka kisoihin valmistava dieetti on sujunut hyvin, kuten olen aikaisemmissa postauksissa sitä tainnut toitottaa mm. täällä http://sonjassofia.blogspot.fi/2016/05/kisadieettiviikko-nro-5-kuulumisia.html . Mutta kaikilla niin ei ole. Miksi? Olen miettinyt sitä valtavasti. Jyväskylän Yliopistossa on muuten parhaillaan käynnissä ensimmäinen tutkimus kilpailemisen vaikutuksista fitnessurheilijan kehon koostumukseen ja fysiologisiin tekijöihin naisilla. Tutkmustuloksia odotellaan. 


Yhden syyn arvelen olevan lihasmassan riittämättömyys, etenkin nuorilla tytöillä. Nuorilla, jotka ovat vasta saavuttaneet aikuisuuden. Sekä ihmiset, jotka ovat ylipäätään treenanneet vasta lyhyen aikaa. Lavalle ei tulisi pyrkiä sen takia, että haluaa sinne ja olla jopa karkeasti sanottuna prinsessa. Mielestäni fitnesskisoihin tähtääminen edellyttää vuosien pohjatyön. Omalla kohdallani se oli vain 1,5 vuotta ensimmäisiin kisoihin, mutta mun kohdalla kyseessä oli urheilulajin vaihto. Olin harjoitellut viimeiset 10 vuotta aktiivisesti ja kilpaillut mm. yleisurheilussa PM- ja jonkin verran SM-tasolla. Treenaaminen oli noina vuosina todella monipuolista sisältäen salilla perus- ja nopeusvoimaa, juoksutreenejä ja lajinomaisia treenejä. Unohtamatta rullaluistelua, hiihtoa, uintia jne... Lajia vaihdettua sain treenata edelleen kuta kuinkin samalla tavalla, mutta tavoitteellisemmin ja kovempaa, kohdistuen toki 90%: sti salitreeniin. Itse asiassa treenejä oli kyllä vähemmän viikossa, mitä koskaan. Tähän mukaan astui riittävä, monipuolinen ja terveellinen ruokavalio. Tässä kohtaa oli kyse off-kaudesta.


Kisadieetti voi lähteä metsään, jos ilmenee ongelmia aineenvaihdunnan tai hormonitoiminnan kanssa. Tai ongelmia on jo nk. off-kaudella. Treenataan vaikka ollaan kipeitä, liian väsyneitä, ei toimitakaan valmentajan ohjeiden mukaan jne... Tai kroppa ei ole alun alkaenkaan terve, mikä korostuu taatusti, kun lähdetään kiristelemään ja muuttamaan kehon koostumusta. Valmentajan ammattitaito on myös todella tärkeä (tässä kohtaa kiitos Jari & Harri). Mutta myös kilpailijan tulisi olla tietoinen mahdollisista riskeistä. Liian nopeasti ei tulisi edetä eikä varsinkaan lähteä kisadieetille. Ihmiset, joilla on lihasta riittävästi ja aineenvaihdunta toimii, on hyvä tilanne lähteä sille tielle. Se vaatii fitnesslajista riippuen vuosien työn. Esimerkiksi bikini fitness, joka on fitnesslajeista kevyin sarja, edellyttää mielestäni ehdottomasti pidemmän kuin vuoden treenaamisen. Itse olen nyt tähtäämässä syksyä kohden body fitnekseen, astetta enemmän vaativaan lajiin lihasmassan suhteen. Oon treenannut fitnesslajeissa kaikkiaan kolme vuotta, se on toisaalta lyhyt aika. Mitä enemmän lihasmassaa vaativa laji, sitä enemmän treenivuosia tulee olla takana. Ennen kuin voi tähdätä kisoihin, on mielestäni opittava liikkumaan ja syömään oikein sekä ennen kaikkea nauttimaan siitä. Kaikille tämä ei ole se oma juttu, eikä pidäkään olla ja arvostan heitä, jotka sen sanovat.


Yksi metsään vievä asia voi olla myös liika stressi (sanotaan, että sopiva määrä sitä on jopa hyväksi). En tarkoita, että tämä laji aiheuttaisi stressin, niin ei saisi olla, mutta on kuitenkin mahdollista. Mä koen, että mun stressitasot ovat menneet parempaan suuntaan, kun kisadieetti alkoi. Kisadieetti on vain yksi osa elämää. Stressiä voi syntyä työssä, perheen sisällä...alkulähteitä on vaikka kuinka paljon. Ne vaikuttavat väkisin kilpaurheiluun ja etenkin näissä lajeissa kunnon etenemiseen. Stressi voi kerätä nimittäin kehoon nestettä, heikentää vastustuskykyä ja aiheuttaa jopa sydänoireita.  Ihminen ei jaksa, on väsynyt ja kipeänä entistä useammin. Ei välttämättä auta, vaikka ruokavalio ja treenit ovat kunnossa ja tasapainossa. Stressin alkulähde olisi hyvä löytää ja ajoissa. 


Tässä jonkin verran asiaa kisadieetin maailmasta. Enemmänkin on mielessä, mutta lopetellaan tähän, että pysyy kohtuullisen pituisena. Jossain vaiheessa voisin palata myös kisadieetin jälkeiseen aikaan, josta mulla on kokemusta hieman ja joka on mielestäni itse asiassa kaikista rankin koko prosessissa. Kuten koko dieetti, myös kisojen jälkeinen aika vaatii pääkopalta paljon. Syömisellä on vaarana häiriintyä, koska keho huutaa ravintoa ja mieli myös. Kehon palautuminen edellyttää kuitenkin sitä, että ruokaa lisätään pikku hiljaa.
Mutta palataan tähän myöhemmin. =)

Hyvää kesän odotusta kaikille,
Sonja-Sofia
https://www.facebook.com/sonjasofiabodyfitness/

Instagram: SONJASSFIT




2 kommenttia:

  1. Jään ehdottomasti seuraileen sun blogia!! :)

    Kk-kohtikauneutta.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun kiva! =) Tervetuloa! Käympä kurkkaamassa tuota sunkin! Laittaisin tähän peukun jos osaisin. :D

      Poista