Hotmotorshop.fi

Hotmotorshop.fi

sunnuntai 14. toukokuuta 2017

MISTÄ TIETÄÄ PALAUTUNEENSA?

Kevään kisaajilla on kisadieetti päättynyt ja on palautumisdieetin eli reversedieetin aika. Ajattelin tässä kohtaa vähän kertoa omasta viime kisadieetistä ja etenkin siitä palautumisesta. On pitänyt kirjoittaa jo aikaisemmin, mutta on jälleen ollut vähän kaikenlaista. Ja nyt se on kisadieetti jälleen meneillään. :D Edessä päin tulevat asiat ei kuitenkaan oo nyt päällänsä. Kisasin viime syksynä yhteensä viidet kisat kahden kuukauden aikana. Kisadieetin kokonaiskestoksi kertyi 30 viikkoa; se alkoi maaliskuussa ja päättyi lokakuussa. Tuona aikana vähennettiin ruokavaliosta pikku hiljaa pääasiassa hiilihydraatteja ja poltettiin rasvaa salitreenien, tasasykkeisten aerobisten ja intervallien voimalla. Itsellä kroppa palautui kolmessa kuukaudessa, pää laahasi hieman perässä ja sen suhteen otti vähän enemmän aikaa. Toitset palautuu vielä nopeammin, toiset kauemmin. Se on yksilöllistä. 

Mistä tietää, että on palautunut kisadieetistä?
Tässä vähän mun omia havaintoja.

Fyysisiä havaintoja:

1) Jaksoin treenata paremmin ja kovempaa.
Jonkin verran vetelä ja vetämätön olo oli poissa. Sarjapainot nousivat ennalleen melko nopeasti ja entisistä ylikin. Ennätykset ovat paukkuneet – se jos mikä motivoi myös! :) 
Palautuminen alkoi olla nopeampaa; pystyin helpostikin treenaamaan jalkoja kaksi kertaa viikkoon.

2) Ruoka maittoi hyvin ja kroppa otti ravinnon oikealla tavalla vastaan.
Tosin teki mieli kaikenlaista muutakin kuin riisiä, kanaa, puuroa, maitorahkaa. Alkuun takkusin arkipäivinäkin syömisten kanssa. Tuntui, että sekä kroppa että mieli huusi ruokaa ja niin sitä sitten lisättiinkin. Ruokaa ei vaan voi lisätä reippaasti kerralla, koska kroppa imee ihan kaiken. Pää oli pidettävä kylmänä. Sitten tuli kahden kuukauden kuluttua vaihe, että sain pidettyä arkipäivät siistinä ja viikonloput meni vähän mässäilyksi. Ja noin kolme kuukautta kisoista tilanne alkoi olla hallinnassa. Eli söin ja pystyin syömään ohjeiden mukaan. Kävin joskus viikonloppuna syömässä ulkona yhden aterian ja jos joskus mieli teki esim. suklaapatukkaa – söin sen hyvällä omalla tunnolla.

3) Hormonitoiminta ja aineenvaihdunta alkoivat toimia tehokkaammin.
Yksinkertaisesti sai käydä enemmän wc: ssä. Ja muutoinkin ruoka kulki kehossa, kuten pitkin. Kuukautiset alkoivat jälleen, vajaat kaksi kuukautta viimeisten kisojen jälkeen.  

Mentaalisia/henkisiä havaintointoja:
1) En hypännyt enää puntarilla 
...kauhistelemassa, kun paino nousee. Järki kyllä sanoi, että painon on noustava, mutta tunnepuoli yritti olla asiasta eri mieltä. Aina mieli päätti, että nyt pysyn tässä 57 kilossa. Mutta se(kään) ei ollut vielä mun normaalipaino tällä lihasmassalla. 

2) Ruoka ei pyörinyt enää koko ajan mielessä.
Kisojen jälkeen ruoka oli SE juttu, joka oli päällimmäisenä mielessä ja sitä suunnitteli aina mitä syö seuraavaksi. Tätä kesti oikeastaan ihan joulukuulle asti, mutta tammikuussa ruoka-ajatukset alkoivat jo jäädä taka-alalle.

3) Pystyin käymään ulkona syömässä
...hyvällä omalla tunnolla tai syömään ihan vain suklaapatukan, jos siltä tuntui. Ja se jäi siihen yhteen suklaapatukkaan.

4) Ei tehnyt enää mieli...
samalla tavalla esim. banaania. Tai sitä omarmunkkia, jonka dieetillä satuin vahingossa huomaamaan tankkauspäivinä, kun ei dallaspullaa ollut, ja joka yritti huudella tiskiltä. :D 

Tässä loppuun vielä kuvakoostetta mun tämän hetken  aterioista

Aamupala:
puuroa, kasviksia, kahvia ja aminohappojuomaa

Lounas:
Riisiä, kanaa, vihanneksia/kasviksia, oliiviöljyä

Välipala:
Sportsnutritionin BCAA aminohappojuoma, kasviksia/vihanneksia ja kanaa

Päivällinen:
Perunaa, kalaa, kasviksia

Iltapala:
Puuroa, marjoja, raejuustoa + Sportsnutritionin aminohappojuomaa

Yhteenvetona voin todeta, että kehon palautuminen sisältää monta asiaa ja mielestäni oma kroppa palautui noinkin pitkästä dieetistä hyvin. Mielen palautuminen otti aikaa enemmän, senkin vuoksi, kun kisavuosi oli niin huikea ja tunteikas. Itsellä ei ollut oikein aikaa käsitellä kisoja riittävästi, mikä oli hyvin todennäköisesti yksi syy siihen, että pääkoppa tuli perässä. Nyt kun syksyn SM-kisoista on kulunut reippaat kuusi kuukautta niin voin sanoa, että oon täysin palautunut kaikesta, mikä näkyy siten, että reenit kulkee, ruoka maistuu, keho ottaa ravintoaineita hyvin vastaan. Homma rullaa. Jaksan paremmin, mitä kisadieetin lopussa. Kisadieetillä muutoin olin ihan virkeä, oikeastaan siellä puoli välissä oli kaikkein parasta. Kiva, että se aika on jälleen tulossa. :) 

Ja tässä mennään tällä hetkellä, kun kisadieettiä on menty pari viikkoa. Fiilis on ollut hyvä, tuntuu hyvältä ja motivaatio on kohdillaan. Ensimmäisellä viikolla jalat menivät aerobisista treeneistä aivan jumiin, mutta nyt tilanne alkaa helpottaa. Oon nauttinut treeneistä, joita oon myös itse suunnitellut.

Viime kisavuosi opetti mulle paljon. Nyt osaan suhtautua jälleen vähän paremmin niin tulevaan kisadieettiin kuin reverse eli palautumisdieettiin, kun tiedän mitä on tulossa. Ennen tätä kilpalajia söin pitkälti treenien mukaan ja laskin/kyttäsin kulutuksia. Treenittöminä päivinä syöminen oli olematonta ja siitä seurasi kamala nälkä. Treenipäivinä annoin itselle paremmin vapauksia vähän herkutellakin, mikä kuitenkin johti siihen, että ahmin kaiken minkä vain käsiini sain. Se jos mikä ei ole terveellistä ja normaalia.

Näiden kisavuosien aikana olen löytänyt näiden suhteen tasapainon. Oon myös saanut lisää itseluottamusta omaan tekemiseen ja oppinut kehostani enemmän kuin koskaan. Ja myös kuuntelemaan sitä. Mulla on ja on ollut kova intohimo tähän hommaan. Oon tehnyt tosissaan, mutta pitänyt huolta myös siitä, että ei liian tosissaan. Mun on pitänyt silti harjoitella paljon armon antamista itselle. Vaadin itseltäni äärettömän paljon, mikä voi johtaa siihen, että en osaakaan olla mihinkään tyytyväinen. 

Tällaista asiaa tällä kertaa tähän hetkeen. Seuraavassa voisi olla aika kertoa, mitä itse kisadieettiin kuuluu. Nyt vielä jalkatreenin kimppuun täydellä motivaatiolla ja energialla! Mun pääsääntöinen treenipaikka on Fysio2000 Seinäjoen keskustassa. Käykäähän ihmees tutustumas, jos Seinäjoella päin liikutta tai jo vaikutatta siellä! Tutustumiskäynti on ilmainen! Kauttani voit saada myös 20 % alennuksen kuukausimaksusta! Ei muuta kuin rautoja kolistelemahan! 

Energiaa alkavaan viikkoon ja mukavaa Äitienpäivää kaikille äideille! :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti